ШКІЛЬНИЙ БЮДЖЕТ: НАВЧИТИ ДІТЕЙ ВІРИТИ У ВЛАСНІ СИЛИ

18.09.2020

Полтавські діти зі шкільної парти навчаються проектному менеджменту та втілюють в життя власні ініціативи.
Проект «Шкільний дитячий бюджет» ініціював голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький у рамках обласної програми громадських ініціатив «Бюджет участі Полтавської області на 2017 – 2020 роки». Уперше в Україні Шкільний громадський бюджет реалізований саме на Полтавщині. Цю ідею охоче підхопили учні, вчителі та їхні батьки. Проекти-переможці школярів допоможуть змінити на краще умови навчання та запровадити в освітній процес інноваційні технології. Нині уже є перші конкретні результати проекту, які втілять у життя до кінця нинішнього року.

«Ми повинні виховувати молодого активного громадянина!»

В освітній сфері Полтавщина – серед лідерів України за багатьма показниками. Зокрема торік наша область піднялася на шосте місце у рейтингу регіонів за результатами ЗНО. Середній бал значно зріс, а кількість випускників, які не здали хоча б один із тестів, навпаки, суттєво скоротилась. Все це, без сумніву, свідчить про підвищення ефективності системи освіти в регіоні.
– Оптимізація навчального процесу, покращення матеріально-технічних умов – лише частина завдання, яке стоїть перед освітянами, державою, органами місцевого самоврядування. На сьогодні мало дати дитині знання – ми повинні виховувати молодого активного громадянина! – відзначає голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький – Одним із проектів, спрямованих на це, і є Шкільний громадський бюджет.

Без сумніву, це – ефективний інструмент залучення молоді Полтавщини до формування місцевих бюджетів. Шкільний громадський бюджет почали реалізовувати в області, починаючи із минулого року, причому першими в Україні. Спочатку для школярів провели семінар-тренінг, організований обласною радою за сприяння Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування та адміністрації Кременчуцького педагогічного коледжу ім. А. С. Макаренка. Відбувся він 2 вересня минулого року на базі дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Ерудит» у с. Потоки Кременчуцького району. У заході брали участь близько ста учнів закладів системи загальної середньої освіти Полтавщини віком від 14 років. Фінансисти, науковці, працівники органів місцевого самоврядування, представники громадських організацій розповіли школярам про різні види бюджетів, формування і застосування їх на практиці, представили покрокову карту участі в конкурсі, воркшоп «Рекламуй свій проект». Під час семінару тривали жваві обговорення та дискусії.
– Там було дуже цікаво, – ділиться враженнями десятикласниця Полтавської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 10 ім. В.Г.Короленка Дар’я Кабак. – Нам пояснили, що таке громадський бюджет, як ним скористатися, як писати проекти, переконати людей в їх дієвості й ефективності, щоб проголосували за них. Повернувшись додому, відразу розповіла про цю ідею директору. І вже разом ми розробляли наш майбутній проект.

Детальніше

Останні новини